Czerwona ( modro ) kapusta na ciepło.

Składniki:

– kapusta czerwona ( waga około 1,5 kg )
– 1 większa cebula
– 5-6 kulek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– olej rzepakowy lub masło
– pieprz, sól, cukier

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy (głąb wyrzucamy), zalewamy zimną wodą i gotujemy dodając 3-4 łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe.

W między czasie kroimy cebulę w kostkę i solimy ją.

Kiedy kapusta będzie miękka (próbujemy co jakiś czas) to odcedzamy z wody.

Do kapusty dodajemy cebulę, mieszamy, a następnie ocet i znów wszystko mieszamy (ocet doda smaku i zapewni ładny kolor kapusty).

Dodajemy kilka łyżek oleju rzepakowego lub łyżkę masła i doprawiamy kapustę używając pieprzu, soli i cukru.

Do ciepłej kapusty możemy dodać wcześniej namoczone rodzynki, suszone śliwki lub żurawinę.

Kapustę możemy jeść na ciepło lub zimno – możemy ją również zasmażyć na maśle lub smalcu ze skwarkami.

2 komentarze

    1. Każda kapusta zawiera w sobie smak gorzki i są dwa sposoby, żeby się go pozbyć poprzez jej sparzenie po poszatkowaniu lub odciśnięcie z nadmiaru płynu po posoleniu i odczekaniu przez jakiś czas. Kapusta taka będzie miała inny smak, ale jeżeli komuś nie przeszkadza gorycz zawarta w kapuście to nie musi nic robić przed jej przygotowaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.