– 3 jajka – 3 szklanki białej mąki orkiszowej ( możemy użyć zamiennie białą mąkę pszenną – typ 450 ) – 1/2 szklanki mleka – 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej ( może być lekko gazowana ) – duża szczypta soli – 5 łyżek oleju rzepakowego do ciasta + olej do smarowania patelni
– opcja na słodko: dodajemy 1 łyżkę cukru lub 1 płaską łyżkę cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy na gładką i lejącą konsystencję ciasta – jeżeli jest za gęsta to dolewamy wody, a jak za rzadka dosypujemy więcej mąki ( konsystencja ciasta w dużej mierze zależy rodzaju użytej mąki ).
Naleśniki smażymy na specjalnej patelni do naleśników lub patelni teflonowej, którą przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko smarujemy olejem.
W trakcie jak smażymy więcej naleśników również co jakiś czas możemy posmarować patelnię olejem, a do ciasta w misce, które może nam gęstnieć dolewamy niewielką ilość wody gazowanej i ponownie je mieszamy.
Ciasto ma być cały czas lejące, bo naleśniki wyjdą zbyt grube – możemy dodać też do ciasta w misce odrobinę sody oczyszczonej.
Z podanych proporcji wyjdzie nam około 16 naleśników ( w zależności od ich grubości ), a jeżeli chcemy upiec więcej to w trakcie smażenia dolewamy do ciasta wodę i dodajemy mąkę ( mniej więcej w równych proporcjach ).
Proporcje można również łatwo podzielić i zrobić placki z połowy porcji składników oraz 2 jajek.
Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂
🙂