Naleśniki orkiszowe.

Składniki:

– 3 jajka
– 3 szklanki białej mąki orkiszowej ( możemy użyć zamiennie białą mąkę pszenną – typ 450 )
– 1/2 szklanki mleka
– 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej ( może być lekko gazowana )
– duża szczypta soli
– 5 łyżek oleju rzepakowego do ciasta + olej do smarowania patelni

– opcja na słodko: dodajemy 1 łyżkę cukru lub 1 płaską łyżkę cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy na gładką i lejącą konsystencję ciasta – jeżeli jest za gęsta to dolewamy wody, a jak za rzadka dosypujemy więcej mąki ( konsystencja ciasta w dużej mierze zależy rodzaju użytej mąki ).

Naleśniki smażymy na specjalnej patelni do naleśników lub  patelni teflonowej, którą przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko smarujemy olejem.

W trakcie jak smażymy więcej naleśników również co jakiś czas możemy posmarować patelnię olejem, a do ciasta w misce, które może nam gęstnieć dolewamy niewielką ilość wody gazowanej i ponownie je mieszamy.

Ciasto ma być cały czas lejące, bo naleśniki wyjdą zbyt grube – możemy dodać też do ciasta w misce odrobinę sody oczyszczonej.

Z podanych proporcji  wyjdzie nam około 16 naleśników ( w zależności od ich grubości ), a jeżeli chcemy upiec więcej to w trakcie smażenia dolewamy do ciasta wodę i dodajemy mąkę ( mniej więcej w równych proporcjach ).

Proporcje można łatwo podzielić i zrobić placki z połowy porcji składników oraz 2 jajek.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.