Naleśniki orkiszowe z białym serkiem oraz truskawkową frużeliną.

Składniki:

– 3 jajka
– 1,5 szklanki białej mąki orkiszowej ( możemy użyć zamiennie białą mąkę pszenną – typ 450 )
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki wody mineralnej ( może być lekko gazowana )
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju + olej do smarowania patelni

– opcja na słodko: dodajemy 1 łyżkę cukru lub 1 płaską łyżkę cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy na gładką i lejącą konsystencję ciasta – jeżeli jest za gęsta to dolewamy wody, a jak za rzadka dosypujemy więcej mąki ( konsystencja ciasta w dużej mierze zależy rodzaju użytej mąki ).

Naleśniki smażymy na specjalnej patelni do naleśników lub  patelni teflonowej, którą przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko smarujemy olejem.

W trakcie jak smażymy więcej naleśników również co jakiś czas możemy posmarować patelnię olejem, a do ciasta w misce, które może nam gęstnieć dolewamy niewielką ilość wody gazowanej i ponownie je mieszamy.

Ciasto ma być cały czas lejące, bo naleśniki wyjdą zbyt grube – możemy dodać też do ciasta w misce odrobinę sody oczyszczonej.

Z podanych proporcji ( w zależności od ich grubości ) wyjdzie nam około 7-8 naleśników, a jeżeli chcemy upiec więcej to w trakcie smażenia dolewamy do ciasta wodę i dodajemy mąkę ( mniej więcej w równych proporcjach ).

 

Naleśniki orkiszowe.

Składniki na masę serową:

– 400 g białego zmielonego sera na sernik ( polecam “Mój ulubiony” z Wielunia )
– 40 g masła
– cukier waniliowy ( 30 g )

– opcja – 2 szczypty cukru cytrynowego lub pomarańczowego ( Dr. Oetker )

Sposób przygotowania:

Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy i całość dokładnie ucieramy na gładką masę.

Masą serową smarujemy letnie placki naleśnikowe, a następnie zwijamy je w rulonik lub składamy w kopertę i polewamy letnim sosem truskawkowym.

Masa serowa do naleśników, pierogów, drożdżówek i ciast.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.