Naleśniki orkiszowe z białym serkiem oraz sosem truskawkowym.

Składniki:

– 3 jajka
– 1 szklanka białej mąki orkiszowej ( możemy użyć zamiennie białą mąkę pszenną )
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju + olej do smarowania patelni

– opcja na słodko: dodajemy 1 łyżkę cukru lub 1 płaską łyżkę cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę – naleśniki smażymy na specjalnej patelni do naleśników lub  patelni teflonowej, którą przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko smarujemy olejem.

W trakcie jak smażymy więcej naleśników również co jakiś czas możemy posmarować patelnię olejem, a do ciasta w misce, które może nam gęstnieć dolewamy niewielką ilość wody gazowanej i ponownie je mieszamy.

Ciasto ma być cały czas lejące, bo naleśniki wyjdą zbyt grube. Możemy dodać też do ciasta w misce odrobinę sody oczyszczonej.

Naleśniki orkiszowe.

Składniki na masę serową:

– 400 g białego zmielonego sera na sernik ( polecam “Mój ulubiony” z Wielunia )
– 40 g masła
– cukier waniliowy ( 30 g )

– opcja – 2 szczypty cukru cytrynowego lub pomarańczowego ( Dr. Oetker )

Sposób przygotowania:

Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy i całość dokładnie ucieramy na gładką masę.

Masą serową smarujemy letnie placki naleśnikowe, a następnie zwijamy je w rulonik lub składamy w kopertę i polewamy letnim sosem truskawkowym.

Masa serowa do naleśników i pierogów.

Sos truskawkowy.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.