Składniki:
– 3 jajka
– 1,5 szklanki białej mąki orkiszowej ( możemy użyć zamiennie białą mąkę pszenną – typ 450 )
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki wody mineralnej ( może być lekko gazowana )
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju + olej do smarowania patelni
– opcja na słodko: dodajemy 1 łyżkę cukru lub 1 płaską łyżkę cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy na gładką i lejącą konsystencję ciasta – jeżeli jest za gęsta to dolewamy wody, a jak za rzadka dosypujemy więcej mąki ( konsystencja ciasta w dużej mierze zależy rodzaju użytej mąki ).
Naleśniki smażymy na specjalnej patelni do naleśników lub patelni teflonowej, którą przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko smarujemy olejem.
W trakcie jak smażymy więcej naleśników również co jakiś czas możemy posmarować patelnię olejem, a do ciasta w misce, które może nam gęstnieć dolewamy niewielką ilość wody gazowanej i ponownie je mieszamy.
Ciasto ma być cały czas lejące, bo naleśniki wyjdą zbyt grube – możemy dodać też do ciasta w misce odrobinę sody oczyszczonej.
Z podanych proporcji ( w zależności od ich grubości ) wyjdzie nam około 7-8 naleśników, a jeżeli chcemy upiec więcej to w trakcie smażenia dolewamy do ciasta wodę i dodajemy mąkę ( mniej więcej w równych proporcjach ).
Naleśniki orkiszowe.
Składniki na masę serową:
– 400 g białego zmielonego sera na sernik ( polecam “Mój ulubiony” z Wielunia )
– 40 g masła
– cukier waniliowy ( 30 g )
– opcja – 2 szczypty cukru cytrynowego lub pomarańczowego ( Dr. Oetker )
Sposób przygotowania:
Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy i całość dokładnie ucieramy na gładką masę.
Masą serową smarujemy letnie placki naleśnikowe, a następnie zwijamy je w rulonik lub składamy w kopertę i polewamy letnim sosem truskawkowym.
Masa serowa do naleśników, pierogów, drożdżówek i ciast.
Sos truskawkowy.
Pyszne ☺
🙂 🙂 🙂