Ketchup z cukini.

Składniki:

– 2 kg cukinii po obraniu i wydrylowaniu pestek ( minimum 3 kg nieobranej )
– 1 duża cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– 1 kg domowego gęstego przecieru pomidorowego lub 800 g kupnego gotowego koncentratu pomidorowego
– 0,5 kg cukru
– 1 szklanka octu 6 % lub 3/4 szklanki octu 10%
– 2 łyżki soli
– 1 łyżka papryki słodkiej
– 1 łyżka pieprzu czarnego zmielonego
– 1 płaska łyżeczka chili ( można dodać więcej jak ktoś lubi pikantny )

dodatkowo:

– 1 płaska łyżka bazylii
– 1 płaska łyżka oregano
– 1 łyżeczka tymianku

Po dodaniu bazylii, oregano i tymianku otrzymamy bardzo smaczny sos do pizzy.

Sposób przygotowania:

Cukinię obieramy ze skórki i wydrążamy z pestek (na 2 kg gotowej potrzebujemy minimum 3 kg cukinii – najlepiej wykorzystać większe okazy), cebulę obieramy, czosnek siekamy.

Na tarce z dużymi oczkami ścieramy obraną cukinię i cebulę, dodajemy czosnek i gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu mieszając często, żeby się nie przypaliło (szczególnie na początku).

Całość blendujemy na papkę – wcześniej tego nie robimy ponieważ podczas gotowania masa może nam “wybuchać” i wyskakiwać z garnka.

Dodajemy cukier, ocet i przecier – mieszamy i dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką oraz chili.

Ponownie gotujemy i nakładamy na gorąco do wyparzonych słoiczków, a jeżeli chcemy wzbogacić smak ketchupu to polecam dodać w końcowym etapie gotowania bazylię, oregano i tymianek.

Jeżeli słoiczki mają dłużej postać to proponuje je pasteryzować około 40 minut w nagrzanym piekarniku na 130 C.

Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce, a następnie po około 30 minutach można je obrócić.

Na zdjęciach składniki na 1,5 porcji.

 

4 komentarze

  1. Zrobiłam na próbę 6 słoików,niestety stały tylko 2 tygodnie-wszystko zjedzone!
    Robię następną partie mam nadzieję,że wytrzymają do zimy.
    Dziękuję za suuuper przepisy- większość już wypróbowałam.Rewelacja!!!

    1. Dziękuję za miły komentarz 🙂 Pierwszy raz robiłem ten ketchup około 6 lat temu i też zniknął bardzo szybko. Teraz robię trzy rodzaje z cukinii, pomidorów i papryki oraz z dyni. Przepis na ketchup z pomidorów i papryki już umieściłem na stronie, a niedługo kolejny z dyni. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.