Placek kartoflany z gulaszem wieprzowym, pieczarkami i marchewką oraz ogórki małosolne.

Składniki dla 4-5 osób:

– 1 kg kartofli po obraniu ze skórki
– 1 duża cebula
– 1 duże lub 2 małe jajka
– 4 łyżki mąki pszennej ( można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony
– olej rzepakowy lub smalec

Sposób przygotowania:

Kartofle trzemy na tarce – 1/4 na dużych oczkach i 3/4 na małych, cebulę trzemy na tarce z małymi oczkami. Dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.

Smażymy placki dowolnej wielkości na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do zarumienienia, a następnie możemy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Placki kartoflane najczęściej podajemy z posoloną lub kwaśną śmietaną, gulaszem mięsnym lub cukrem.

W trakcie tarcia kartofli pojawi się płyn (ilość zależy od gatunku użytych kartofli) i jeżeli jest go dużo to można odlać do miseczki i po odstaniu wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie dodać z powrotem do masy (używamy wtedy mniej mąki).

Jeżeli chcemy podać w formie dużego placka to na jednej połówce układamy kilka kawałków mięsa z gulaszu, a następnie placek składamy i polewamy z wierzchu sosem razem z mięsem i ewentualnie dodatkowymi składnikami.

Przepis na gulasz poniżej:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, marchewką oraz cebulą.

Przepis na ogórki małosolne poniżej:

Domowe ogórki małosolne.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.