Pikle z ogórków gruntowych w curry i słodkiej papryce.

Przepis na 6 słoików 0,7 l.

Składniki na zalewę:

– 1,1 l wody
– 1 i 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 6 łyżeczek soli
– 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 2 łyżki curry
– 2 łyżki pokrojonego koperku

Składniki:

– ogórki gruntowe około 3 kg ( na słoiki 0,7 l najlepsze są o długości około 10 cm ) – polecam jasne odmiany – np. śremianin, śremskie
– 3 plastry cebuli i 1/3 łyżeczki gorczycy na słoik

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy – koperek i ocet dodajemy na samym końcu jak zaczyna się gotować.

Do słoików ( 0,7 l ) wkładamy 3 plastry cebuli oraz wsypujemy gorczycę, a następnie wkładamy obrane ze skórki i pokrojone wzdłuż na 4 części ogórki (jak są duże nasiona to można częściowo środek wykroić).

Zalewamy słoiki gorąca zalewą i zakręcamy – pasteryzujemy 8 minut.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 8 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.