Krupczatkowe ciasto z czerwonymi porzeczkami.

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki krupczatki
– 1 szklanka cukru
– 5 dużych jajek w temp. pokojowej
– 6 łyżek letniej wody
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1/3 łyżeczki soli
– 400 g czerwonych porzeczek po obraniu lub porzeczko-agrestu

– dodatkowo aromat waniliowy ( kilka kropel )
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek.

Do żółtek dodajemy wodę, cukier i miksujemy kilka minut, żeby dobrze napowietrzyć masę.

Dodajemy stopniowo ciągle miksując przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli, a pod koniec ubijania 1 łyżeczkę cukru (pamiętajmy, żeby końcówki do ubijania były czyste).

Do masy dodajemy białka, delikatnie mieszamy – na koniec dodajemy porzeczki i ponownie mieszamy.

Ciasto wlewamy do okrągłej formy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Można też wlewać masę i na przemian posypywać owocami.

Pieczemy bez termo obiegu w temp. 180 C około 45 minut.

Po wystygnięciu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto czasem zapada się na środku, ale jeszcze nigdy nie zdarzył mi się zakalec.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.