Udka z kurczaka gotowane i smażone w panierce z jajek oraz bułki tartej.

Potrawa była kiedyś bardzo popularna w niektórych częściach Małopolski skąd pochodzili moi przodkowie (nauczyłem się jej w dzieciństwie od babci). Na mięsie z kury gotowało się rosół, a żeby później wzbogacić smak ugotowanego mięsa to panierowało się je w roztrzepanych jajkach, bułce tartej i smażyło na oleju lub margarynie.

Składniki:

– udka z kurczaka
– jajka
– bułka tarta
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony lub słodka papryka

Sposób przygotowania:

Udka gotujemy w osolonej wodzie – po wyciągnięciu z wody studzimy je i ściągamy skórkę, którą wyrzucamy – jeżeli ktoś lubi to może jej nie ściągać.

Następnie jak udka są już trochę wystudzone wykręcamy dłuższą kość trzymając dłonią mocno udko pośrodku, żeby się nie rozleciało.

Udka możemy przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki.

Wystudzone udka przyprawiamy pieprzem lub słodką papryką – nie solimy ponieważ były ugotowane w osolonej wodzie i to wystarczy.

Następnie udka panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej oraz smażymy je z każdej strony na większej ilości oleju, na małym ogniu.

Oczywiście możemy skomponować własna panierkę wykorzystując zamiast bułki tartej pokruszone płatki kukurydziane, mąkę oraz ulubione przyprawy i zioła.

Po usmażeniu odsączamy udka z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

W ten sam sposób możemy panierować ugotowane skrzydełka, pałki, kawałki żebra z mięsem oraz drobiowe żołądki i wątróbkę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.