Dżem z truskawek i czerwonych porzeczek.

Dżem możemy zrobić metodą tradycyjną bez dodawania zagęszczaczy – polega to tylko i wyłącznie na długim, wolnym gotowaniu dżemu, aż sam zrobi się gęsty.
Zajmuje to nieco dłużej czasu ( około 4 godziny), ale jest wykonalne.

Druga metoda to dodanie naturalnej pektyny (do kupienia przez internet) – proszek z pektyną jest to najbardziej naturalny zagęszczacz owocowy do dżemów i galaretek. Nie zawiera konserwantów.

Trzecia metoda to dodawanie proszku zagęszczającego dżem typu ” Dżemix “, ” Żelfix ” i w ten sposób powstaje bardzo szybko konsystencja dżemu.

Każdy sam może zdecydować jakim sposobem chce zrobić swój dżem.

Składniki:

– 2 kg truskawek po obraniu z szypułek
– 800 g czerwonych porzeczek
– 45 g pektyny
– 1 kg cukru ( ilość zależy od tego jaki słodki chcemy mieć dżem i możemy dać mniej lub więcej )

Sposób przygotowania:

Truskawki i czerwone porzeczki myjemy, odrywamy szypułki i rozgniatamy je w garnku. Wlewamy 3/4 szklanki wody, doprowadzamy do zagotowania i na niewielkim ogniu gotujemy około 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajemy połowę cukru zmieszanego z pektyną i za chwilę resztę cukru.

Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i nakładamy dżem do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzujemy w piekarniku 40 minut w temp. 120 C lub 20 minut w garnku z wrzącą wodą (dno garnka wykładamy ściereczką lub gazą) – po wyciągnięciu odwracamy słoiki do góry dnem na 20 minut.

Przepis jest na 10-11 słoiczków o pojemności 350 ml (przy użyciu pektyny) – jeżeli chcemy gotować nasz dżem dłużej w sposób naturalny to słoików wyjdzie mniej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.