Gombowce zakarpackie z sosem jagodowym.

Składniki:

– 500 g twarogu półtłustego
– około 160 g kaszy manny ( nie gotujemy )
– 50-60 g cukru
– 3 jajka
– 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ser mielimy lub przecieramy na sicie ( tarce ), dodajemy jajka, kaszę manną, sól, cukier i wyrabiamy ciasto ręcznie – jeżeli ser był zbyt miękki i masa będzie za luźna to dodajemy jeszcze trochę kaszy – wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie formujemy małe kulki o średnicy 3 cm, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 i pół minuty na średnim ogniu od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Moja propozycja podania z sosem jagodowym ( jagody, cukier, jogurt naturalny) – można użyć innych owoców lub kupnego jogurtu owocowego.

Bardzo dobre są też z roztopionym masłem i cukrem lub słodką śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.