Cukinia z marchewką na ciepło.

Składniki:

– 2 średnie cukinie o łącznej wadze około 600-700 g
– 3 średnie marchewki o łącznej wadze około 250-300 g
– masło klarowane 2-3 łyżki
– pieprz ziołowy, sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy w pół plasterki na szerokość 0,5-0,7 cm, marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki o długości 4-5 cm i smażymy na osobnych patelniach, na maśle klarowanym doprawiając warzywa solą i pieprzem ziołowym.

Smażymy do czasu, aż uzyskamy odpowiadającą nam miękkość warzyw.

Na koniec dodajemy marchewkę do cukinii, przyprawiamy gałką muszkatołową, mieszamy i jeszcze przez krótką chwilę wszystko smażymy.

Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.