Truskawki z jogurtem naturalnym oraz ryżem jaśminowym.
Składniki dla 4 osób:
– 1 kg truskawek – 250 g jogurtu naturalnego – 300 g ryżu (1 i ½ szklanki) – sól, cukier
Sposób przygotowania:
Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 szklankę ryżu wlewamy 1 i ¾ szklanki zimnej wody – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (nie mieszamy) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze woda – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz i mieszamy energicznie drewnianą łyżką. Garnek przykrywamy pokrywką i wkładamy pod koc lub poduchę na 20 minut.
Truskawki myjemy i osuszamy na sicie, obrywamy z szypułek, a następnie kroimy na połówki lub ćwiartki. Dodajemy jogurt oraz cukier w ilości pod własny smak. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut, żeby cukier się rozpuścił.
Dodaj komentarz