Sałatka ze świeżych ogórków, pora, fety i jogurtu greckiego.

Składniki:

– 4 średnie ogórki gruntowe lub 1 większy szklarniowy
– 1 duży por lub 2-3 mniejsze
– 200 g sera feta
– 250 g jogurtu greckiego
– 2-3 ząbki czosnku
– przyprawy: 1 płaska łyżka – ( mieszanka suszonego koperku, pietruszki, pieprzu, kurkumy, cebuli ) lub można użyć pół paczuszki sosu koperkowo – ziołowego firmy Knorr.

Sposób przygotowania:

Do salaterki lub miski wkładamy na dno obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ogórki pamiętając, że obieramy je od jasnej strony, a następnie drobno pokrojony w pół plasterki por, pokrojoną w kostkę fetę i zalewamy wszystko jogurtem zmieszanym z przyprawami.

SAŁATKI NIE MIESZAMY !!!

Salaterkę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po godzinie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy folię i delikatnie z brzegu salaterki odsuwamy łyżką sałatkę, a następnie wylewamy płyn, który zebrał się na spodzie i dodajemy posiekany czosnek oraz wszystko mieszamy.

Sałatka jest gotowa, a jeżeli ktoś ma ochotę na wersję mięsną to można dodać pokrojone kawałki pieczonego lub ugotowanego indyka ( kurczaka ).

Jeżeli ktoś ma problemy zdrowotne po zjedzeniu świeżego pora to można go po pokrojeniu sparzyć wrzątkiem, a następnie przed dodaniem do sałatki wystudzić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.