Placek warstwowy z truskawkami i czereśniami.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 1 kg truskawek
– 0,5 kg czereśni
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub białej orkiszowej
– 1 szklanka cukru + 30 g cukru waniliowego
– pół szklanki oleju rzepakowego
– 5 większych jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– masło do posmarowania blachy
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Umyte czereśnie drylujemy z pestek, a z truskawek odrywamy szypułki i kroimy je na połówki.

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę. Mąkę odmierzamy w szklankach luźno i nie ubijamy jej – przesiewamy ją przez sitko, mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując, a następnie dolewamy olej.

Ciasto ma być średnio gęste, ale jeżeli będzie nam się wydawało, że jest zbyt gęste to dolejmy podczas miksowania kilka łyżek letniego mleka.

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Wylewamy na blachę 1/2 ciasta i układamy połówki truskawek, a następnie wylewamy drugą połowę ciasta zmieszaną z czereśniami. Na wierzch układamy pozostałe połówki truskawek.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Ciasto możemy sprawdzić na „suchy patyczek”, a jak wystygnie to można je posypać cukrem pudrem.

Rozmiar mojej blachy 36x25x6 cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.