Sos potrawkowy możemy wykorzystać do gotowanych mięs, duszonych bez tłuszczu ryb lub gotowanych warzyw i podać z ryżem.
Można do sosu wkroić kawałki wędlin i podać z gotowanym brokułem, kalafiorem oraz dowolnym ulubionym makaronem.
Składniki:
– 0,8 l bulionu warzywnego, mięsnego lub zrobionego z kostek rosołowych – 2 łyżki z górką masła – 2 łyżki mąki – sok z połowy cytryny – sól, cukier
– dodatkowo 1 żółtko ( inny sposób przygotowania )
Sposób przygotowania:
W garnku robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie cały czas mieszając wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania ( palnik ustawiony na mały ogień ).
Jak sos zacznie się gotować i pomału będzie gęstniał to dodajemy sok z połowy cytryny (można dodać więcej pod własny smak) i przyprawiamy na koniec sos solą i cukrem.
Trzeba kilka razy zrobić samemu sos, żeby stwierdzić jaka gęstość nam odpowiada i wtedy robimy więcej lub mniej zasmażki.
Drugi sposób z wykorzystaniem żółtka.
Jak sos się zagotuje i zgęstnieje to wyłączamy palnik, a następnie dodajemy mieszając intensywnie rozprowadzone żółtko w soku z połowy cytryny oraz sól i cukier.
Kolor sosu w dużej mierze zależy od rodzaju bulionu jakiego użyjemy oraz od tego, czy dodamy żółtko.
Dodaj komentarz