Sos potrawkowy.

Sos potrawkowy możemy wykorzystać do gotowanych mięs, duszonych bez tłuszczu ryb lub gotowanych warzyw i podać z ryżem. Można do sosu wkroić kawałki wędlin i podać z gotowanym brokułem, kalafiorem oraz dowolnym ulubionym makaronem.

Składniki:

– 0,8 l bulionu warzywnego, mięsnego lub zrobionego z kostek rosołowych
– 2 łyżki z górką masła
– 2 łyżki mąki
– sok z połowy cytryny
– sól, cukier

–  dodatkowo 1 żółtko ( inny sposób  przygotowania )

Sposób przygotowania:

W garnku robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie cały czas mieszając wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania ( palnik ustawiony na mały ogień ).

Jak sos zacznie się gotować i pomału będzie gęstniał to dodajemy sok z połowy cytryny (można dodać więcej pod własny smak) i przyprawiamy na koniec sos solą i cukrem.

Trzeba kilka razy zrobić samemu sos, żeby stwierdzić jaka gęstość nam odpowiada i wtedy robimy więcej lub mniej zasmażki.

Drugi sposób z wykorzystaniem żółtka.

Jak sos się zagotuje i zgęstnieje po dodaniu zasmażki to wyłączamy palnik, a następnie dodajemy intensywnie mieszając zmieszane żółtko z sokiem z połowy cytryny oraz sól i cukier.

Kolor sosu w dużej mierze zależy od rodzaju bulionu jakiego użyjemy oraz od tego, czy dodamy żółtko.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.