Świderki z młodą kapustą, kiełbasą oraz cebulą.

Składniki:

– 2 większe młode kapusty białe
– 2 kg ulubionej kiełbasy
– 8 średnich cebul
– 3 paczki makaronu durum “świderki” (każda paczka po 500 g)
– olej rzepakowy 
– 6-7 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, a następnie solimy ją, mieszamy i odstawiamy na 25 minut ( możemy to zrobić w dwóch osobnych garnkach lub większej misce ).

Kiełbasę jeżeli się da to obieramy za skórki, a następnie kroimy w kostkę i smażymy na większej ilości oleju.

Cebulę po pokrojeniu w kostkę solimy i na drugiej patelni również smażymy na oleju.

Oleju do smażenia kiełbasy i cebuli nie żałujemy ponieważ po wymieszaniu z makaronem i kapustą może się okazać, że całość będzie zbyt sucha.

Kapustę po 25 minutach odciskamy z płynu i przekładamy do jednego garnka, a następnie zalewamy świeżą wodą oraz dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy ją do miękkości.

W międzyczasie gotujemy również makaron ( zgodnie z instrukcja na opakowaniu ).

Po ugotowaniu odcedzamy kapustę i makaron.

Na koniec w większej misce mieszamy ze sobą kapustę, makaron, kiełbasę i cebulę doprawiają danie pod własny smak solą i pieprzem.

Jeżeli potrawa po wymieszaniu okaże się dla nas zbyt sucha to przekładamy dwie duże chochle na patelnie, a następnie dolewamy olej i po ponownym podgrzaniu dodajemy z powrotem do całości i powtórnie mieszamy.

Z podanych proporcji wyjdzie obiad dla 4 osób na trzy dni – część możemy sobie zamrozić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.