Botwinka zabielana z kartoflami i marchewką.

Składniki na 6,5 litrowy garnek:

– 3 wiązki botwinki
– 7-8 średnich kartofli
– 2-3 marchewki
mały seler, pietruszka ( korzeń )
– śmietana 18% do zup 200 ml
– koperek 1 pęczek
– liść laurowy, ziele angielskie
– domowa jarzynka lub zamiennik typu vegeta
– ocet jabłkowy, cukier

– dodatkowo zakwas buraczany ( 200 ml )

Sposób przygotowania:

Botwinkę czyścimy, myjemy i kroimy (buraczki z botwinki jak są duże to kroimy w plasterki), kartofle kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a koperek siekamy.

Do garnka wlewamy 4,5 litra wody i jak się zagotuje to wrzucamy kartofle, obrany ze skórki seler, pietruszkę, pokrojoną marchewkę, pokrojone buraczki oraz kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.

Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie wyciągamy seler oraz pietruszkę i przyprawiamy zupę domową jarzynką lub vegetą według własnego smaku.

Po chwili dodajemy pokrojoną botwinkę i całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż botwinka będzie miękka dodając w międzyczasie 2-3 łyżki octu winnego i cukier do smaku. Możemy również dodać 200 ml zakwasu buraczanego oraz  na koniec gotowania zabielamy zupę śmietaną i dodajemy posiekany koperek.

 

3 komentarze

    1. Chłopski garnek to u mnie taka gęstsza i bogatsza w składniki zupa parzybroda, na którą podam przepis i zdjęcia w przyszłym tygodniu. Natomiast na szybko do chłopskiego garnka potrzebujemy pół średniej białej kapusty, 4-5 dużych kartofli, 1 większą marchewkę, 600 g kiełbasy, 200 g boczku wędzonego, 2 średnie cebule. W opcji można dodać również 1 paprykę czerwoną i 300 g pieczarek. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, a boczek w kostkę i podsmażamy na patelni. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę ( można dodać pokrojone plasterki pieczarek i pokrojoną paprykę ). Wszystko przekładamy do garnka, podlewamy około 1,5 l gorącej wody ( bez papryki i pieczarek wody trochę mniej – zawsze można w trakcie dolać ). Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżkę jarzynki ( vegety ), 2 listki laurowe i 5 kulek ziela angielskiego oraz pokrojone w większą kostkę kartofle, pokrojoną w słupki marchewkę i poszatkowaną kapustę. Wszystko razem gotujemy, aż kartofle, marchewka i kapusta będzie miękka – doprawiamy pod własny smak przyprawami ( pieprz, sól, majeranek, chili w płatkach lub papryka) – możemy również dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Gęstość potrawy zależy od naszych indywidualnych preferencji, więc na koniec można zrobić delikatną zasmażkę z mąki lub dla odmiany dolać wrzątku. Zdjęć nie mam, ale może kiedyś zrobię i przepis wstawię 🙂 Pozdrawiam Darek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.