Pikle z ogórków gruntowych o delikatnym winnym smaku.

Składniki na zalewę dla 4 słoików o pojemności 0,7 l.

– 3 i 1/4 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
– 1 szklanka octu z białych winogron
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej

Składniki:

– ogórki gruntowe około 2 kg ( na słoiki 0,7 l najlepsze są o długości około 10 cm ) – polecam jasne odmiany – np. śremianin, śremskie
– ziele angielskie
– cebula

Sposób przygotowania:

Do słoików ( 0,7 l ) wkładamy 3 plastry cebuli, obrane ze skórki i pokrojone wzdłuż na 4 części ogórki (jak są duże nasiona to można częściowo środek wykroić), wrzucamy 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy gorąca zalewą i zakręcamy mocno słoiki.

Zalewa – wodę, cukier i sól zagotowujemy, a następnie wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy.

Słoiki pasteryzujemy 5 minut.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 5 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.