Pierogi z jagodami i śmietaną.

Z podanego przepisu wyjdzie około 55-60 sztuk

Składniki i przepis na ciasto:
=========================

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie ciasta
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy.

Dodatkowe składniki:
————————————

– 600 g jagód
– cukier, śmietana

Jagody myjemy, osuszamy i zasypujemy kilkoma łyżeczkami cukru.

Sposób przygotowania pierogów:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką jagody i sklejamy. Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły. Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną stopionego masła i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Podajemy z cukrem i śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.