Sałatka z zielonej sałaty, jajek, jogurtu i śmietany. Składniki: – duża zielona sałata masłowa 1 szt. – 3 jajka ugotowane na twardo – jogurt – 130 g – śmietana 18% – 70 g – 1/3 pęczka świeżego koperku – ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka – 2 płaskie łyżki cukru – sól Koperek możemy pominąć. Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, solimy i skrapiamy octem – mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Ugotowane i wystudzone jajka obieramy ze skorupek i dzielimy osobno na żółtka i białka. Żółtka ucieramy z cukrem – dodajemy jogurt, śmietanę i posiekany koperek – wszystko dokładnie mieszamy. Do sałaty dodajemy pokrojone białka, zalewamy sosem i mieszamy – najsmaczniejsza podana zaraz po przyrządzeniu. Na zdjęciach ilość składników na trzy sałaty średniej wielkości. Zobacz wpisy Previous PostBitki wieprzowe z karkówki w cebuli i sosie własnym.Next PostBitki z karkówki w cebuli i sosie własnym, młode kartofle z koperkiem oraz zielona sałata z jajkiem. 15 czerwca 2019 Darek Klimaty PRL, Potrawy i dania sezonowe, Sałatki 2 komentarze
Kradnę przepis. Zdecydowanie trafia w mój gust. Dzięki!:)
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam.