Surówka z młodej kapusty, selera, marchewek, jabłek i majonezu.

Składniki:

– 1 młoda kapusta
– 1 mały seler
– 2 marchewki
– 1-2 jabłka
– pół pęczka koperku i szczypiorku
– 1 mała puszka kukurydzy

– majonez
– 1 łyżka soku z cytryny
– cukier, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 25 minut.

Marchewkę, seler i jabłka po obraniu ze skórki trzemy na dużych oczkach ( jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały), szczypiorek i koperek siekamy, a kukurydzę odsączamy z płynu.

Kapustę mocno odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki ( mieszamy ), a następnie dodajemy ulubiony majonez w ilości według własnego smaku.

Na koniec możemy surówkę jeszcze przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Na zdjęciach surówka zrobiona z podwójnych składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.