Pieczeń wieprzowa z szynki.

Składniki:

– 1,5 kg szynki wieprzowej ( może być w 2 lub 3 kawałkach )
– 100 g smalcu lub olej rzepakowy
– jarzynka domowa lub vegeta, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, płuczemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy domową jarzynką ( vegetą ) i dusimy w garnku na smalcu lub oleju (pod przykryciem).

Jak włożymy szynkę na rozgrzany tłuszcz to od razu dolewamy gorącą wodę na wysokość około 3 cm i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu przewracając mięso – w między czasie dolewamy jeszcze wodę, a całkowity czas duszenia i smażenia to około 90 minut.

Po około 75-80 minutach duszenia nie dolewamy już wody i pozwalamy jej odparować ( częściowe przykrycie ).

Kiedy zostanie sam tłuszcz posypujemy mięso słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor (przy przewracaniu szynki dodajemy jednak za każdym razem niewielką ilość wody, żeby mięso za szybko nie spaliło się).

Wyciągamy z garnka i kroimy na plastry dopiero po wystudzeniu.

Na bazie przypalonego tłuszczu możemy zrobić sos pieczeniowy, do którego włożymy pokrojone mięso.

Taki tłuszcz możemy również zachować na później – należy wtedy zalać garnek wrzątkiem ( około 1/2 szklanki wody ) i rozmieszać przypalony tłuszcz, a następnie przelać go do pudełka i zamrozić.

Tłuszcz taki przyda nam się w późniejszym czasie do zrobienia sosu do kotletów mielonych, pulpetów lub gotowanego mięsa.

Poniżej przepis na sos pieczeniowy:

Sos pieczeniowy z cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.