Ciasto z rabarbarem według przepisu babci Loni.

Składniki:

– 1,5 kg rabarbaru
– 1 kg mąki pszennej
– masło lub margaryna 250 g
– 250 ml zsiadłego mleka lub kefiru ( temp. pokojowa )
– 1 proszek do pieczenia duży ( 30 g )
– 1 cukier waniliowy ( 30 g )
– 5 jajek ( temp. pokojowa )
– 1 szklanka cukru białego ( 200-220 g ) + 2 łyżki
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na 2 cm kawałki, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem na pół minuty – po tym czasie odcedzamy, studzimy i zasypujemy dwoma łyżkami cukru.

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy masło lub margarynę, które należy rozgnieść ręką i wymieszać z mąką.

Cukier biały, cukier waniliowy razem z jajkami należy zmiksować mikserem, a następnie wlać do mąki, dodać zsiadłe mleko lub kefir, wymieszać całość i wyrobić ciasto.

Ciasto dzielimy na 2 części (70 % na spód i 30 % na wierzch), a następnie wałkujemy i wykładamy większą część do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blachy.

Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy rabarbar bez powstałego soku (można posypać dodatkowo cukrem, jeżeli chcemy mieć słodsze owoce) i następnie przykrywamy drugą warstwą ciasta – boki ciasta możemy posklejać ze sobą.

Pieczemy bez termo obiegu 1 godz. w temp. 180 C 

Gotowe ciasto jak przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Rozmiar blachy 36,25,6 cm, ale może być mniejsza – ciasto będzie wyższe.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.