Kapusta młoda z koperkiem, boczkiem i kiełbasą.

Składniki:

– 2 większe młode kapusty
– 400 g wędzonego boczku
– 300 g ulubionej kiełbasy
– pęczek koperku
– liście laurowe, ziele angielskie
– sól, pieprz czarny mielony, cukier
– masło, mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu, który wytopi się z boczku – jeżeli jest mało tłusty to możemy dodać płaską łyżkę smalcu.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, a następnie wrzucamy do gotującej się wody ( 5 l wody na garnek 7 l ) i gotujemy około 4 minut.

Odcedzamy z wody i zalewamy nową gorącą wodą ( 0,7 l ), dodajemy podsmażony boczek z kiełbasą oraz 2 listki laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.

Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty.

W między czasie robimy zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.

Do kapusty dodajemy zasmażkę i po chwili posiekany koperek – wyłączamy palnik jak kapusta powtórnie się zagotuje.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.