Filety z kurczaka panierowane w cieście piwnym.

Składniki:

– 4 pojedyncze filety z kurczaka ( około 1 kg )
– 250 ml jasnego piwa
– mąka pszenna
– 3 jajka
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu kroimy w poprzek na 2 cm kawałki, które następnie rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.

Do miski wsypujemy 6 łyżek mąki, wbijamy jajka i wlewamy cześć piwa – mieszamy trzepaczką dodając resztę piwa i mąki na tyle, żeby ciasto było nadal lejące i 2 razy gęstsze od naleśnikowego.

Do ciasta podczas mieszania dodajemy płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki słodkiej papryki.

Ciasta starczy na około 1 kg mięsa.

Przyprawione filety z kurczaka obtaczamy w cieście, smażymy na oleju i po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Lejące ciasto piwne do mięs i ryb.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.