Botwinka z kapustą, kartoflami oraz fasolką szparagową.

Składniki na 6,5 litrowy garnek:

– 3 wiązki botwinki
– 6-7 średnich kartofli
– 2-3 marchewki
– pół małej białej kapusty
– 150 g fasolki szparagowej mrożonej
– mały seler, pietruszka ( korzeń )
– koperek 1 pęczek
– liść laurowy, ziele angielskie
– domowa jarzynka lub zamiennik typu vegeta
– ocet jabłkowy, cukier

– dodatkowo śmietana ( 150 ml ), zakwas buraczany ( 200 ml )

Sposób przygotowania:

Botwinkę czyścimy, myjemy i kroimy, kartofle kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, kapustę szatkujemy, a koperek siekamy.

Do garnka wlewamy 4,5 litra wody i jak się zagotuje to wrzucamy kartofle, obrany ze skórki seler, pietruszkę, pokrojoną marchewkę, kapustę oraz kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.

Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie wyciągamy seler oraz pietruszkę i dodajemy fasolkę szparagową – przyprawiamy zupę domową jarzynką lub vegetą według własnego smaku. 

Po chwili dodajemy pokrojoną botwinkę i całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż botwinka będzie miękka dodając w międzyczasie 2-3 łyżki octu winnego i cukier do smaku. Możemy również dodać 200 ml zakwasu buraczanego oraz  na koniec gotowania posiekany koperek.

Zupę dodatkowo możemy zabielić śmietaną.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.