Knedle kartoflane z truskawkami, masłem, cukrem i śmietaną.

Składniki:

– truskawki około 35 – 40 szt.
– 1,5 kg po obraniu sypkich kartofli np. Bryza lub Vineta
– mąka pszenna lub biała orkiszowa – około 200-250 g
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 jajka
– sól
– cukier, masło, śmietana

Sposób przygotowania:

Obrane kartofle gotujemy w posolonej wodzie – jak są jeszcze lekko ciepłe to przeciskamy przez praskę, a jak są już wystudzone to mielimy w maszynce (muszą być zimne zanim zaczniemy robić knedle).

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.

Wystudzone kartofle wyrównujemy w misce jak na zdjęciach, wybieramy 1/4 część i odkładamy na resztę kartofli, a następnie w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną do równej powierzchni oraz dodajemy jajka i skrobię ziemniaczaną.

Wyrabiamy ciasto, formujemy następnie podłużny wałek i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

Robimy z kawałków małe placuszki na które układamy truskawkę i formujemy okrągłe lub lekko podłużne knedle.

Wrzucamy do posolonej i gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i wyciągamy po 4 minutach od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Podajemy z roztopionym masłem, cukrem i śmietaną.

Z podanych proporcji powinno wyjść około 35-40 knedli.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.