Knedle kartoflane z truskawkami, masłem, cukrem i śmietaną.
Składniki:
– truskawki około 35 – 40 szt. – 1,5 kg po obraniu sypkich kartofli ( typu C lub BC ) – mąka pszenna lub biała orkiszowa – około 200-250 g – 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 jajka – sól – cukier, masło, śmietana
Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki.
Sposób przygotowania:
Obrane kartofle gotujemy w posolonej wodzie – jak są jeszcze lekko ciepłe to przeciskamy przez praskę, a jak są już wystudzone to mielimy w maszynce (muszą być zimne zanim zaczniemy robić knedle).
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Wystudzone kartofle wyrównujemy w misce jak na zdjęciach, wybieramy 1/4 część i odkładamy na resztę kartofli, a następnie w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną do równej powierzchni oraz dodajemy jajka i skrobię ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto, formujemy następnie podłużny wałek i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Robimy z kawałków małe placuszki na które układamy truskawkę i formujemy okrągłe lub lekko podłużne knedle.
Wrzucamy do posolonej i gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i wyciągamy po 4 minutach od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.
Podajemy z roztopionym masłem, cukrem i śmietaną.
Z podanych proporcji powinno wyjść około 35-40 knedli.
Dodaj komentarz