Surówka z młodej kapusty, selera naciowego, marchewek, kukurydzy i jabłek oraz sosu z oleju.

Składniki:

– 1 większa młoda kapusta
– 4 gałązki selera naciowego
– 2 marchewki
– 2 jabłka
– 1 pęczek koperku
– 1 mała puszka kukurydzy

– sok z cytryny, ocet jabłkowy
– musztarda miodowa lub inna ulubiona
– olej (używam rzepakowego tłoczonego na zimno i lnianego)
– sól, pieprz czarny mielony

Sos do surówki:

– olej mieszamy z musztardą, cytryną, octem i pieprzem:

16 łyżek oleju ( po 8 łyżek rzepakowego i lnianego ) – 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki soku z cytryny. 2 łyżeczki ulubionej musztardy i płaska łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 25 minut.

Marchewkę i jabłka trzemy na dużych oczkach ( jabłka skrapiamy odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały), seler naciowy kroimy w paseczki, koperek drobno siekamy, a kukurydzę odsączamy z płynu.

Kapustę mocno odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki oraz sos i całość mieszamy.

Na koniec możemy ewentualnie jeszcze przyprawić według własnego smaku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.