– sok z cytryny, ocet jabłkowy – musztarda miodowa lub inna ulubiona – olej (używam rzepakowego tłoczonego na zimno i lnianego) – sól, pieprz czarny mielony
Sos do surówki:
– olej mieszamy z musztardą, cytryną, octem i pieprzem:
16 łyżek oleju ( po 8 łyżek rzepakowego i lnianego ) – 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki soku z cytryny. 2 łyżeczki ulubionej musztardy i płaska łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 25 minut.
Marchewkę i jabłka trzemy na dużych oczkach ( jabłka skrapiamy odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały), seler naciowy kroimy w paseczki, koperek drobno siekamy, a kukurydzę odsączamy z płynu.
Kapustę mocno odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki oraz sos i całość mieszamy.
Na koniec możemy ewentualnie jeszcze przyprawić według własnego smaku.
Dodaj komentarz