Kotlety Pożarskiego.

Składniki:

– 1,3 kg filetów z kurczaka
– 1-2 jajka
– 1 czerstwa bułka
– mleko
– 4-5 łyżek kaszy manny
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– bułka tarta
– olej rzepakowy, masło
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

  • dodatkowo pęczek posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i mielimy. Bułkę namaczamy w mleku.

Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, którą przed smażeniem solimy, a następnie przed dodaniem studzimy.

Całość wyrabiamy ręcznie w misce i w trakcie dodajemy kaszę manną oraz przyprawy w ilości według własnego smaku.

Do masy przed wyrobieniem możemy dodać również posiekaną natkę pietruszki.

Z masy mięsnej lepimy kule dowolnej wielkości, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie formujemy kotlety i smażymy na oleju, na niewielkim ogniu przewracając je po kilka razy podczas smażenia.

Gotowe odsączamy na papierowych ręcznikach.

Na zdjęciach proporcje na podwójną porcję.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.