Kotlety Pożarskiego.

Składniki:

– 1,3 kg filetów z kurczaka
– 1-2 jajka
– 1 czerstwa bułka
– mleko
– 4-5 łyżek kaszy manny
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– bułka tarta
– olej rzepakowy, masło
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

  • dodatkowo pęczek posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i mielimy. Bułkę namaczamy w mleku.

Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, którą przed smażeniem solimy, a następnie przed dodaniem studzimy.

Całość wyrabiamy ręcznie w misce i w trakcie dodajemy kaszę manną oraz przyprawy w ilości według własnego smaku.

Do masy przed wyrobieniem możemy dodać również posiekaną natkę pietruszki.

Z masy mięsnej lepimy kule dowolnej wielkości, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie formujemy kotlety i smażymy na oleju, na niewielkim ogniu przewracając je po kilka razy podczas smażenia.

Gotowe odsączamy na papierowych ręcznikach.

Na zdjęciach proporcje na podwójną porcję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.