Sałatka jarzynowa z jajkami, porem, jabłkiem i szynką.

Królowa sałatek, czyli sałatka jarzynowa ma niezliczone wersje i każdy robi w swoim domu taką jaka akurat jemu odpowiada. W naszym domu robi się wiele wersji sałatki jarzynowej – poniżej jedna z nich. 

Składniki:

– 4 kartofle, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler
– 1 jabłko
– 1 średni por 
– 3-4 ogórki konserwowe
– 3-4 jajka
– 150 g szynki wieprzowej lub innej ulubionej wędliny
– mała puszka kukurydzy konserwowej  
– sól. pieprz czarny mielony

  • majonez

Sposób przygotowania:

Kartofle, marchew, seler i pietruszkę płuczemy i gotujemy w łupinach (wody nie solimy) – po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.

Dodajemy do warzyw odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka, por, ogórki konserwowe, szynkę i starte jabłko na dużych oczkach oraz majonez w ilości według własnych preferencji smakowych.

Wszystko mieszamy i doprawiamy sałatkę pieprzem oraz solą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.