Zapiekane panierowane kotlety z kurczaka w trzech wersjach.
Na zdjęciach zapiekane kotlety w trzech wersjach z pieczarkami i żółtym serem – pieczarkami, pomidorem i żółtym serem – żurawiną i tartym serem ( roladą ustrzycką ).
Składniki:
– 4 mniejsze filety z kurczaka – jajka – bułka tarta, mąka pszenna – olej – sól, pieprz czarny mielony
Pozostałe składniki do wyboru:
– pieczarki – cebula – pomidor – starte dwa rodzaje sera – cheddar i królewski – papryka słodka, pieprz czarny mielony, sól, cukier – masło
lub
– żurawina – 1/2 tartej rolady ustrzyckiej lub innego sera o wyrazistym wędzonym smaku
Sposób przygotowania:
Składniki dobieramy według własnego gustu w zależności na co mamy akurat ochotę.
Filety z kurczaka należy przekroić na pół, rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach, bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią, układamy usmażone kotlety i nakładamy na nie składniki do wyboru:
– smażone pieczarki z cebulą na maśle (przyprawione solą i pieprzem) + tarte sery wymieszane ze słodką papryką
– smażone pieczarki z cebulą na maśle (przyprawione solą i pieprzem) + pokrojone plasterki pomidora ( bez skórki ) przyprawione solą i cukrem + tarte sery wymieszane ze słodką papryką
– namoczona wcześniej w gorącej wodzie żurawinę + tartą roladę ustrzycką lub inny wędzony ser
Pieczemy bez termo obiegu w piekarniku, w temp. 200 stopni do czasu, aż ser na wierzchu nam się rozpuści i zarumieni ( około 15-20 minut ).
Nie pomyślałam, żeby tak przygotować kotlety. Chętnie spróbuję!
🙂