Placek warstwowy z rabarbarem.

Rozmiar mojej blachy 36x25x6 cm.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 1,4 kg rabarbaru przed obraniem 
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub białej orkiszowej
– 1 szklanka cukru + 2-3 łyżki
– 12 łyżek oleju
– 5 jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– masło do posmarowania blachy
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy ze skórki, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki 1-2 cm i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund, a następnie odcedzamy wodę i czekamy, aż rabarbar wystygnie. Wkładamy rabarbar do miski, zasypujemy cukrem ( 2-3 łyżki ) i mieszamy.

Jajka z cukrem miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę, dolewamy w międzyczasie olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując.

Ciasto ma być średnio gęste, ale jeżeli będzie nam się wydawało, że jest zbyt gęste to dolejmy podczas miksowania kilka łyżek letniego mleka.

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Wylewamy na blachę 2/3 ciasta i układamy połowę rabarbaru bez powstałego soku, a następnie wylewamy resztę ciasta i układamy drugą warstwę rabarbaru.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Jak placek wystygnie to można go posypać cukrem pudrem.

25 komentarzy

    1. Tak można użyć innych owoców i na moim blogu znajdziesz kilka wersji tego ciasta – wystarczy w kategoriach wybrać “Ciasta z owocami” 🙂

    1. Niestety znam ten problem z młodości, a na gazowym piekarniku to tylko moja mama umiała w domu rodzinnym piec ciasta – jak sam się zabierałem to zawsze coś przypaliłem 🙂
      Ale miałem wtedy kilkanaście lat i mało cierpliwości jak coś mi nie wyszło, wiec często się poddawałem 🙂

    1. Jest ok, a waga trochę się zmniejszy po obraniu. Jak ktoś ma ochotę to może oczywiście dać mniej i wtedy będzie przewaga ciasta nad owocami 🙂

  1. Dzisiaj upiekłam. Niestety to ciasto nie wejdzie na stałe do wypieków. Nie zmarnuje się, bo mąż jest łasuchem. Ale szału nie ma. Nic w nim nie zachwyca. Jadłam smaczniejszy ciasta z rabarbarem. I w sumie żałuję, że nie pozostałym wierna sprawdzonym przepisom.

    1. To akurat najprostszy w wykonaniu ucierany placek z owocami i to też normalne, że jednym będzie smakował, a innym nie. Nudno by było na tym świecie, gdyby nam wszystkim to samo smakowało, dlatego mamy wybór 🙂 Pozdrawiam.

  2. Właśnie zrobiłam,ale z jabłkami.Nie miałam rabarbaru.Błyskawicznie się robi,błyskawicznie się piecze i błyskawicznie znika.Przepis zapisany i wypróbowany – dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.