Zapiekane panierowane kotlety z kurczaka w trzech wersjach.

Na zdjęciach zapiekane kotlety w trzech wersjach z pieczarkami i żółtym serem – pieczarkami, pomidorem i żółtym serem – żurawiną i tartym serem ( roladą ustrzycką ).

Składniki:

– 4 mniejsze filety z kurczaka
– jajka
– bułka tarta, mąka pszenna
– olej
– sól, pieprz czarny mielony

Pozostałe składniki do wyboru:

– pieczarki
– cebula
– pomidor
– starte dwa rodzaje sera – cheddar i królewski
– papryka słodka, pieprz czarny mielony, sól, cukier
– masło

lub

– żurawina
– 1/2 tartej rolady ustrzyckiej lub innego sera o wyrazistym wędzonym smaku

Sposób przygotowania:

Składniki dobieramy według własnego gustu w zależności na co mamy akurat ochotę.

Filety drobiowe należy przekroić na pół, rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach, bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią, układamy usmażone kotlety i nakładamy na nie składniki do wyboru:

– smażone pieczarki z cebulą na maśle (przyprawione solą i pieprzem) + tarte sery wymieszane ze słodką papryką

– smażone pieczarki z cebulą na maśle (przyprawione solą i pieprzem) + pokrojone plasterki pomidora ( bez skórki ) przyprawione solą i cukrem + tarte sery wymieszane ze słodką papryką

– namoczona wcześniej w gorącej wodzie żurawinę + tartą roladę ustrzycką lub inny wędzony ser

Pieczemy bez termo obiegu w piekarniku, w temp. 200 stopni do czasu, aż ser na wierzchu nam się rozpuści i zarumieni ( około 15-20 minut ).

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.