Placek warstwowy z rabarbarem.

Składniki:

– 1,4 kg rabarbaru przed obraniem 
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub białej orkiszowej
– 1 szklanka cukru + 2-3 łyżki
– 10-12 łyżek oleju
– 4 duże lub 5 mniejszych jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– masło do posmarowania blachy
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy ze skórki, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki 1-2 cm i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund, a następnie odcedzamy wodę i czekamy, aż rabarbar wystygnie. Wkładamy rabarbar do miski, zasypujemy cukrem ( 2-3 łyżki ) i mieszamy.

Jajka z cukrem miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę, dolewamy w międzyczasie olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując.

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Wylewamy na blachę 2/3 ciasta ( jest średnio gęste ) i układamy połowę rabarbaru bez powstałego soku, a następnie wylewamy resztę ciasta i układamy drugą warstwę rabarbaru.

Pieczemy około 60 minut w temp. 180 C na drugim stopniu od dołu – bez termo obiegu.

Jak placek wystygnie to można go posypać cukrem pudrem.

Rozmiar mojej blachy 36x25x6 cm

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.