Zupa szczawiowa z kartoflami i jajkami.

Składniki:

– szczaw około 5-6 garści
– 1 pietruszka ( korzeń ), pół selera
– 4 większe kartofle
– 2 średnie marchewki
– śmietana 18 %
– gotowane jajka
– domowa sproszkowana jarzynka lub zamiennik typu Vegeta

Sposób przygotowania:

Szczaw dokładnie myjemy, odrywamy łodyżki i kroimy w paseczki.

Do garnka wlewamy 2,5 l wody – jak się zagotuje to wrzucamy pokrojone w kostkę kartofle i w słupki marchewkę oraz obraną pietruszkę i seler ( w całości dla oddania smaku w zupie ).

Gotujemy na małym ogniu i po około 10-15 minutach dodajemy jarzynkę według własnego smaku i pokrojony szczaw.

Gotujemy kolejne 10-15 minut i na koniec wyciągamy pietruszkę oraz seler, a następnie odlewamy trochę zupy do miski, dodajemy 3-4 łyżki śmietany, mieszamy i rozprowadzamy w zupie.

Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.