Warzywa z ryżem basmati w sosie maślanym.

Składniki:

– 2 cukinie ( waga około 700 g )
– 3-4 marchewki ( waga około 350 g )
– 2 kalarepy ( waga około 350 g )
– mała puszka kukurydzy ( po odsączeniu 140 g )
– 100 g masła
– 30 g masła klarowanego
– 30 g miodu
– sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
– 300 g ryżu basmati ( 1,5 szklanki )

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy na sypko.

Ryż płuczemy ( najlepiej na sicie ) pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą ( 3 szklanki ) dodając również 1/3 łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż na powierzchni powstaną kratery. Rozchylamy gotujący się ryż łyżką i jeżeli na dnie garnka nie ma już wody to zdejmujemy z palnika. Do garnka wlewamy zimną wodę, mieszamy ryż i wylewamy na duże sito – jeszcze raz przepłukujemy i odstawiamy na bok.

Marchewkę oraz kalarepę obieramy z skórki i kroimy w słupki na długość około 5 cm, cukinię kroimy w pół plasterki na grubość 0,5-07 cm.

Na woku lub w większym garnku rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną marchewkę i dosyć często ją mieszamy, po 3 minutach smażenia dodajemy kalarepę i po kolejnych 4 minutach cukinię.

Wszystko razem dusimy 2 minuty i dodajemy kukurydzę oraz masło.

Po rozpuszczeniu masła i kilkuminutowym duszeniu dodajemy miód i przyprawiamy potrawę solą, pieprzem ziołowym oraz gałką muszkatołową.

Na koniec dodajemy wcześniej ugotowany ryż, ponownie wszystko mieszamy, podgrzewamy i potrawa jest gotowa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.