Syrop z mniszka lekarskiego.

Jak odróżnić mlecz od mniszka lekarskiego?

Wiele osób ma wątpliwości, czy MLECZ I MNISZEK to to samo.

Mlecz to chwast. W Polsce nie jest spopularyzowany jako roślina jadalna. W Grecji to lubiany dodatek do sałatek. Ma jedną długą łodygę, od której odchodzą pędy poboczne i drobne listki.

Mniszek lekarski jest ziołem jadalnym i leczniczym. Może mieć jedną lub kilka łodyg (właściwie pędów kwiatonośnych) wyrastających z jednego miejsca przy ziemi. Na każdej łodydze (pędzie) wyrasta tylko jeden kwiatostan. Łodygi mniszka (właśc. pędy kwiatonośne) są całkowicie bezlistne.

Składniki na syrop:

– około 900-1000 główek kwiatu mniszka
– 4 duże cytryny
– 2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, kiedy będą całkowicie rozłożone z miejsca oddalonego od drogi i spalin. Rozkładamy je na białych kartkach papieru lub gazetach, żeby wszystkie robaczki z nich uciekły i od razu zaczynamy je obierać.

Kwiatów nie płuczemy, ponieważ pozbędziemy się w ten sposób pyłku.

Większość ludzi idzie na łatwiznę i wykorzystuje całe główki z zielona koroną. Osobiście pozbywam się zielonych części odcinając dół korony nożyczkami, a potem wybieram tylko żółte listki – jest to dosyć pracochłonne.

Obrane kwiaty zalewamy 2 litrami wrzącej wody, gotujemy około 20 minut i odstawiamy na jedną dobę w chłodne miejsce.

Kolejny etap to odcedzenie wywaru, dodanie 4 pokrojonych na plastry cytryn (wcześniej należy cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem) oraz 2 kg cukru.

Gotujemy całość na małym ogniu około 1 godziny po czym łyżką cedzakową wyciągamy cytrynę i ewentualnie powstałą na wierzchu zawiesinę, a następnie gotujemy dalej przez kolejną godzinę.

Nalewamy syrop na gorąco do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy.

Po częściowym wystudzeniu możemy słoiki pasteryzować w piekarniku – 40 minut w temp 125 C.

Słoiki wyciągamy i odstawiamy do góry dnem na około 30 minut.

Konsystencja syropu po wystygnięciu jest podobna do gęstego, lejącego miodu i dlatego niektórzy nazywają ten syrop miodkiem mniszkowym.

Syrop ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosuje się go w leczeniu bólu gardła i kaszlu (podobnie jak syrop z cebuli). Syrop ten zawiera również wiele cennych witamin i minerałów i może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych.
Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające.

Z podanych proporcji wyjdzie nam około 2,2 l syropu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.