Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i selera naciowego. Składniki: – 1 kapusta pekińska o wadze 1-1,2 kg – 4 gałązki selera naciowego – 1 i 1/2 ogórka szklarniowego lub 5 ośrednich ogórków gruntowych – 1 pęczek szczypiorku – 1 mała puszka kukurydzy – ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny – olej rzepakowy tłoczony na zimno lub lniany – sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Olej, ocet i pieprz mieszamy ze sobą i robimy sos: 8 łyżek oleju, 2 łyżki octu, 1/2 łyżeczki pieprzu. Kapustę obieramy z brzydkich liści i szatkujemy, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler kroimy naciowy w 2 mm paseczki, solimy i dodajemy pokrojony szczypiorek. Dodajemy kukurydzę, zalewamy sosem i wszystko mieszamy. Odstawiamy surówkę do lodowki na 30 minut. Zobacz wpisy Previous PostPieczarki z cebulą w śmietanie.Next PostBiałe kluski śląskie – gumiklyjzy. 3 maja 2019 Darek Surówki Leave a comment
Dodaj komentarz