Rolady z fileta kurczaka nadziewane pieczarkami.

Składniki:

– pieczarki 1-2 średnie kapelusze na 1 roladę
– filety z kurczaka ( 1 średni filet – 2 rolady )
– olej, masło klarowane
– bułka tarta, mąka pszenna lub orkiszowa
– jajka
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pieczarki (same kapelusze) smażymy z obu stron na maśle klarowanym około 10 minut – pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Z fileta oddzielamy polędwiczkę ( można ją usmażyć osobno ), a następnie kroimy wzdłuż na pół (z jednego fileta robimy dwie roladki, chyba, że są duże to trzy) – delikatnie rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Kapelusze pieczarek kroimy w paski, układamy na rozbitych filetach, zwijamy roladki i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na małym ogniu i trochę głębszym gorącym oleju obracając je tak, żeby podczas smażenia równomiernie się zarumieniły z każdej strony.

Można do środka dodać starty żółty ser lub wykorzystać inne składniki.

Po usmażeniu odsączamy rolady na papierowych ręcznikach.

Bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.