– 800 g pieczarek – 2 duże cebule – 400 ml śmietany 18 lub 30 % – 60 g masła ( 2 duże łyżki ) – sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy w plasterki lub dowolne kawałki i wrzucamy na patelnię dolewając na początek kilka łyżek wody. W między czasie obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i solimy.
Jak z pieczarek wyparuje woda to dodajemy masło i po 2 minutach cebulę. Wszystko razem smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem czarnym, solą i pieprzem ziołowym.
Po usmażeniu wkładamy całość do garnka i zalewamy śmietaną – dusimy, aż sos zgęstnieje często mieszając.
Pycha 😋😋😋😋
🙂
Ja dodaje jeszcze pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i do smaku jeszcze mage i imbir. Podale z makaronem. Pozdrawiam.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Dzięki za przepis 🙂
👍 🙂