Karminadle ( kotlety mielone ) wieprzowe.

Karminadle to śląska nazwa kotletów mielonych przygotowywanych najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z mięsa króliczego.

Składniki:

– 700 g karkówki
– 700 g szynki
– 4 duże cebule
– 2 jajka
– 1 czerstwa duża bułka
– mleko
– bułka tarta
– sól, pieprz
– smalec lub olej

Zamiast karkówki, szynki można użyć częściowo lub w całości łopatkę wieprzową.

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, bułkę namaczamy w mleku i przyciskamy czymś.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju, aż będzie miękka i słodka.

Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, usmażoną cebulę, jajka i całość wyrabiamy ręcznie doprawiając solą i pieprzem (trzeba w trakcie spróbować czy dobrze doprawione). Klepiemy z masy mięsnej kulki, obtaczamy w bułce tartej i formujemy kotleciki. Smażymy na smalcu lub oleju i osączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.