Parówki z szynki w cieście drożdżowym.

Składniki na ciasto ( starczy na dwie blachy z piekarnika) :

– 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450
– 50 g świeżych drożdży
– szklanka ciepłej wody
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego ( około 125 ml )
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli

– 1 surowe jajko – do smarowania przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

Drożdże, cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Przesiewamy przez sitko mąkę do miski, dodajemy sól i mieszamy. Po 10 minutach wlewamy do mąki wodę z rozpuszczonymi drożdżami, olej i wyrabiamy ręcznie ciasto ( najpierw w misce, a później na delikatnie posypanej mąką stolnicy ). Przekładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.

Następnie dzielimy ciasto na 4 części (2 na jedną blachę) i z każdej wałkujemy prostokątny lub kwadratowy placek.

Parówki lub kiełbaski kroimy na pół i z rozwałkowanego kawałka ciasta wycinamy mniejszy kwadrat o podobnej szerokości jak nasze parówki, czy kiełbaski.

Zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy na 10 minut i przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy bez termoobiegu 20-25 minut w temp.180 C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.