Sałatka z zielonej sałaty, jajek, jogurtu i śmietany.

Składniki:

– duża zielona sałata masłowa 1 szt.
– 3 jajka ugotowane na twardo
– jogurt – 130 g
– śmietana 18% – 70 g
– 1/3 pęczka świeżego koperku
– ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka
– 2 płaskie łyżki cukru
– sól

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, solimy i skrapiamy octem – mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Ugotowane i wystudzone jajka obieramy ze skorupek i dzielimy osobno na żółtka i białka.

Żółtka ucieramy z cukrem – dodajemy jogurt, śmietanę i posiekany koperek – wszystko dokładnie mieszamy.

Do sałaty dodajemy pokrojone białka, zalewamy sosem i mieszamy – najsmaczniejsza podana zaraz po przyrządzeniu.

Na zdjęciach ilość składników na trzy sałaty średniej wielkości.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.