Sałatka z fasolką szparagową, wędzonym kurczakiem, jajkami, czerwoną papryką i cebulą oraz ogórkami konserwowymi.

Składniki:

– 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona )
– 2 małe filety wędzone z kurczaka (około 450-500 g w sumie)
– 6 jajek
– 1 średnia cebula czerwona
– 1 papryka czerwona
– 5 ogórków konserwowych
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 łyżeczki ulubionej musztardy
– pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, majeranek, papryka słodka lub przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Fasolkę gotujemy, odcedzamy z wody i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu kroimy w kostkę. Filety z kurczaka, cebulę, paprykę i ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.

Do miski wkładamy fasolkę, jajka, cebulę i kurczaka – dodajemy jogurt, musztardę, przyprawy do smaku ( 2 szczypty każdej) i wszystko mieszamy. Dodajemy paprykę i ogórka konserwowego, a następnie wszystko mieszamy, sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze przyprawiamy – możemy dodać inne ulubione przyprawy lub zioła.

Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Zamiast jogurtu i musztardy można użyć majonezu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.