Hot dogi z pieczarkami i cebulą.

W latach osiemdziesiątych zanim dotarły do nas hamburgery hot dogi obok tostów, zapiekanek i frytek królowały w ulicznych budkach z jedzeniem – najczęściej były sprzedawane z pieczarkami lub parówką.

Takie hot dogi dzisiaj już tylko w domowych warunkach obok tradycyjnych pełnych tostów (nie trójkątów z dzisiejszych teflonowych beznadziejnych tosterów) ze świeżymi pokrojonymi pieczarkami i startym żółtym serem to moje ulubione fast foody.

Bułki można bez problemu upiec sobie samemu lub kupić gotowe w sklepach i podgrzać je kilka minut w nagrzanym piekarniku.

Składniki na 4 hot dogi:

– 750 g pieczarek
– 2 małe cebule lub 1 większa
– masło
– pieprz czarny mielony, sól

  • 4 bułki z dziurką na hot dogi

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i solimy. Pieczarki myjemy i również kroimy w kostkę (rzadko obieram pieczarki ze skórki – muszą być wybitnie brzydkie). Smażymy na maśle cebulę i jak będzie miękka to dodajemy pieczarki.

Całość smażymy, aż odparuje woda przyprawiając farsz pod koniec solą i świeżo mielonym pieprzem.

Gotowy farsz nakładamy łyżeczką do gorących bułek podgrzanych w piekarniku i upychamy końcówką od drewnianej łyżki (tak żeby cała bułka była wypełniona farszem).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.