Wielkanocne jajka gotowane w łupinach cebuli.

Wielkanoc to czas kiedy na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek.

W moim rodzinnym domu od dziecka farbowaliśmy jajka w łupinach cebuli – próbowaliśmy kiedyś naturalnych barwników, soku z buraków, kurkumy czy marchewek, ale uzyskane kolory były blade. Kolor z łupin cebuli najbardziej przybliża mi atmosferę rodzinnych Świąt Wielkanocnych i tradycyjne stukanie się jajkami podczas świątecznego śniadania.

Żeby uzyskać jak najciemniejszą barwę należy sporą ilość łupin zagotować przez 15 minut w połowie wody, a następnie dolać zimną wodę i włożyć jajka – muszą mieć temp. pokojową, bo inaczej większa część nam popęka. Gotujemy tradycyjnie, czyli 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyciągamy jajka, dolewamy do łupin zimną wodę i powtarzamy gotowanie z następną partią jajek – najlepiej  gotować na kilka razy – będziemy mieli za każdym razem coraz ciemniejszy kolor jajek.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.