Tsoureki.

Tsoureki to pyszne greckie chałki, szczególnie kiedy zrobimy je na mleku i maśle. W Grecji wypieka się je na Wielkanoc z włożonymi od góry, a wcześniej ugotowanymi i zabarwionymi na czerwono jajkami. Chałkami obdarowuje się rodzinę i znajomych. Możemy zrobić z podanych proporcji jedną dużą o wadze 1,3 kg lub dwie mniejsze – możemy również z ciasta zrobić i upiec wianuszki.

Poniżej wersja, którą zmodyfikowałem dla siebie.

Składniki na zaczyn:

– szklanka ( 250 ml ) letniego mleka lub  wody, albo pół na pół wody i mleka
– 30 g świeżych drożdży
– 3 łyżki miodu

Drożdże i miód rozpuszczamy w mleku lub wodzie.

Składniki na ciasto:

– 700 g mąki pszennej tortowej + trochę do wyrabiania
– 8 żółtek
– 1/4 szklanki oleju lub 80-100 g masła (jeżeli użyjemy masła to należy je rozpuścić i wystudzić)
– 1/3 szklanki cukru
– 1 płaska łyżka soli ( można dać trochę mniej )
– 1 łyżka startej skórki ze świeżej pomarańczy lub skórki kandyzowanej
– 1 jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem

Opcja – płatki migdałowe lub sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Do większej miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie składniki oraz zaczyn.

Wyrabiamy ciasto dodając trochę mąki i wkładamy je do drugiej miski wysmarowanej olejem.

Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny (ma urosnąć mniej więcej x 2).

Następnie delikatnie zbijamy pięścią ciasto, żeby je odgazować i dzielimy w zależności czy chcemy upiec jedną, czy dwie chałki na trzy lub sześć równych części.

Robimy wałeczki i na papierze do pieczenia układamy z nich warkocz (końcówki podwijamy pod spód).

Papier z chałką wkładamy na blachę do pieczenia i przykrywamy ją wysmarowaną olejem folią spożywczą, żeby nam się nie przykleiła.

Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 C – chałkę przed włożeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy bez termoobiegu do ładnego zrumienienia około 35-40 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.