Sałatka Winegret z jajkami.

Sałatka rodem z Rosji, ale bardzo popularna również na Ukrainie. W poniższej wersji dodatkowo z jajkami i zielonym groszkiem (czasami robię też w wersji ze śledziami).

Podstawowe składniki:
—————————————-

– 2 większe czerwone buraki ćwikłowe
– 5 średnich kartofli
– 1 duża lub 2 średnie marchewki
– 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
– 150 g kiszonej kapusty
– szczypiorek lub dymka
– olej słonecznikowy lub inny zamiennie
– ocet z białych winogron
– pieprz czarny mielony, sól

– 6 jajek

W opcji można również użyć dodatkowo lub zamiennie inne składniki:
————————————————————————————————–

– groszek lub fasolę białą lub czerwoną ( z puszki )
– cebulę
– kwaśne jabłko
– seler gotowany
– śledzie
– grzybki marynowane

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo.

Buraki, kartofle i marchewkę gotujemy w łupinach ( buraki osobno ) bez dodatku soli, a następnie po wystudzeniu warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, 3 jajka i ogórki kiszone również pokrojone w kostkę, szczypiorek lub dymkę oraz 3 łyżki oleju słonecznikowego.

Wszystko mieszamy (można dać inny olej, ale osobiście uważam, że to właśnie olej słonecznikowy nadaje sałatce wyjątkowego smaku).

W sumie wystarczyłoby jeszcze dodać ocet, przyprawy i sałatka byłaby gotowa, ale można także wykorzystać inne dodatkowe składniki z opcji – ja dodałem małą puszkę drobnego groszku.

Przyprawiamy sałatkę octem, 2 łyżkami wody z kiszonych ogórków, przyprawami i ewentualnie jeszcze dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego – na wierzch możemy ułożyć resztę pokrojonych na ćwiartki jajek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.